Turun Lääkärit 70 vuotta!
Turun Lääkärit juhli viime vuonna 70-vuotista olemassa oloaan ja sen kunniaksi esittelimme yhdistyksessä toimineita pitkäaikaisia jäseniä. Tässä vielä viimeisessä esittelyssä yhdistyksen tuore kunniajäsen Antti Puhakka.
Olen littoislainen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri. Työskentelen TYKS:n lisäksi Suomen Neurolaboratoriossa. Lisäksi pidän vastaanottoa useammassa lääkäriketjussa. Perheeseeni kuuluu vaimo Riikan lisäksi kolme lasta, joista jo kaksi on muuttanut omilleen, sekä seniorikoira Hulda. Harrastuksiini kuuluu mm. ja vanhan hirsitalon loputon, mutta palkitseva ylläpito.
Olen ollut Turun lääkäreiden hallituksessa vuodesta 2015 lähtien. Olen hallituksen rutiinitehtävien lisäksi taloudenhoitajana vastannut pääasiassa yhdistyksen taloudenpidosta. Yksi saavutukseni on ollut olla se “pahapoika”, jonka aloitteesta lopetettiin yhdistyksen hautausavustusten myöntäminen jäsenille. Samalla hautautui Turun lääkäreiden avustuskassa, jonka todellisesta olemassaolosta ei tuntunut olevan kenelläkään oikein varmuutta. Aika oli toinen, kun hautausavustustoiminta alkoi vuosikymmeniä sitten. Yhdistyksen jäsenten ikärakenne ja taloudellinen asema olivat lähtökohtana hieman pidemmän aikavälin suunnittelulle.
Vaikka hautausavustuksen lopettaminen saikin osalta jäseniltä kritiikkiä, olen edelleen sitä mieltä, että on hyödyllisempään ja yhdistyksen talouden kannalta kestävämpää tukea eläviä kuin kuolleita jäseniä tai heidän perikuntiaan.
Olen ollut keskeisesti myös mukana vaikuttamassa yhdistyksen sääntöjen uudistamisessa. Yhdistyksen tärkeäksi tehtäväksi tuli vapaasti referoiden vaalia Turun alueen lääkärien ja hammaslääkärien arvonmukaisen hengen ja hyvän toveruuden ilmapiiriä, kuitenkaan olematta tuomari tai suoranainen edunvalvoja. Toisin sanoen Turun lääkärit ry. on nykyisellään tietyn tyyppinen “ammattikehyksellinen hupiorganisaatio”, joka tukee monialaisesti paikallista kulttuuria ja jäseniensä henkistä hyvinvointia.
Yhdistyksen tehtävänä ei ole jakaa opinto- tai muita apurahoja tai rahoittaa tieteellistä tutkimusta. Tämä vaikutti sääntöuudistuksen yhteydessä olevan se elinlokero, johon silloinen hallitus ja viime kädessä säännöt vahvistanut seuran yleinen kokous eli jäsenistö halusi asemoida yhdistyksen. Vastaavan kokoluokan toista samantyyppistä organisaatiota en tiedä alueellamme olevan.
Yhdistyksen taloudenpitoon tuli kaudellani merkittäviä uudistuksia. Siirryimme mm. sähköiseen jäsenrekisteriin, sähköiseen taloushallintoon, kirjanpitoon ja laskujen hyväksyntään. Tämä helpottaa ja ajantasaistaa monia sisäisiä prosesseja ja luo uskottavan ja läpinäkyvän tavan hallinnoida yhdistyksen toimintaa ja varoja.
Oleellinen jäsenistölle näkyvä uudistus on ollut verkkosivujemme uudistaminen ja verkkokaupan perustaminen. Verkkokauppa mahdollistaa tapahtumien ja muiden jäsenpalveluiden nykyaikaisen hallinnan varauksineen ja maksuineen. Näin toimiston ja toimistonhoitajan työtä on saatu kevennettyä ja ajanmukaistettua. Jäsenviestintämme uudistui samalla, kun saimme sähköiset kanavat käyttöömme.
Taloudenpito ja varallisuuden hoitaminen ovat olleet pitkään harrastuksiani. Taloudenhoitajakaudellani yhdistyksen oma pääoma on kasvanut yli puolitoistakertaiseksi. Markkinat ovat toki kasvaneet tätä nopeammin. Suoritusta voinee kuitenkin pitää kelvollisena kun huomioidaan, että samalla on tuettu jäsenpalvelua noin 40.000 eurolla vuosittain ja maksettu Bellagion laina miltei kokonaan pois.
Perintönä olen jättänyt yhdistyksen hallitukselle ja nykyiselle taloudenhoitajalle ensimmäisen ammattimaisesti laaditun varainhoitosuunnitelman. Tämä luo hyvät edellytykset yhdistyksen ydintarkoituksen toteuttamiselle seuraaville vuosikymmenille, kunhan sitä muistetaan noudattaa ja päivittää.
Vaikka olen luetellut monia hallituskaudellani tapahtuneita merkittäviä uudistukia, en luonnollisestikaan ole yksin näistä vastuussa. On ollut ilo ja kunnia saada vuosien varrella työskennellä eri hallitusten ja ihmisten kanssa. Erityisesti haluan kiittää yhdistyksen hiljan väistynyttä pitkäaikaista puheenjohtajaa Harri Arikkaa luottamuksesta, yhteisestä visiosta ja hyvästä yhteistyöstä.
Yhdistyksen haasteena, kuten niin monella muullakin suomalaisella yhdistyksellä, on jäsenten korkea keski-ikä, ja se kasvanee edelleen. Hallituksen tehtävänä on arjen pyörittämisen lisäksi löytää ne keinot, joilla nuoret kollegat saadaan mukaan ja tuntemaan yhdistyksen agenda ja toiminta omakseen.
Setien on aika väistyä, jotta saadaan uutta voimaa ja ideoita. Puitteet ja mahdollisuudet ovat nähdäkseni loistavat tai ainakin erinomaiset. Viimeksi toteutimme vuonna 2018 jäsenkyselyn. Pian voisi olla taas aika kysellä jäsenistön tuntoja ja haluja tulevaisuuden suhteen.
Kannatan lämpimästä kollega Katariina Hinkan ehdotusta Turun lääkäreiden historiikin kirjoittamisesta, vielä kun on muistelijoita haastateltavaksi.
Toivotan 70-vuotta täyttäneelle yhdistykselle pitkää ikää ja menestyksekästä tulevaisuutta!
Täysin palvelleena ja siirtoa reserviin odottaen.
Tykkää
Kommentti
Lähetä